’Wil je kinderen?’ Een vraag die zo onschuldig lijkt, maar eigenlijk heel impertinent is, vindt Anne Vaandrager. In haar korte film Nesteltherapie wordt een kinderloze vrouw opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek. Wanneer haar baarmoeder goedgekeurd is, maar ze geen kinderen wil, moet ze onder dwang naar nesteltherapie.

Wij keken de korte film en werden heel erg ongemakkelijk. Over nachtmerries gesproken! Het idee dat je als vrouw toch wel kinderen MOET willen zit flink ingebakken. Wij prijzen ons gelukkig dat deze film geen realiteit is (al is het sentiment erachter dat helaas wel).

“De vraag of je kinderen wil voelt als een inbreuk op je privacy. Als onbeleefd. Maar dat de vraag gesteld wordt zegt iets over hoe we naar vrouwen kijken. Het lijkt wel of de baarmoeder anno 2019 nog steeds een publiek domein is. En iedereen er te pas en te onpas iets over mag zeggen.”

Nesteltherapie speelt zich af in een surreële toekomst, waar vrouwen worden opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek. Als uit de tests blijkt dat hoofdpersonage Mirte geen moedergevoelens heeft wordt ze doorverwezen naar ‘nesteltherapie’, een therapeutische methode om deze weggestopte emoties alsnog naar boven te halen. Immers een vrouw zonder moedergevoelens is een gevaar voor de samenleving. Maar als de methode niet aanslaat is er nog een alternatief behandelplan; het redden van haar baarmoeder zodat daarmee alsnog volk en vaderland gediend wordt.

Bekijk de 10 minuten korte film

Over de maker

Anne VaandragerAnne Vaandrager (1989) een van de winnaars van de Dorst Pitch 2018. Ze is afgestudeerd aan de kunstacademie Artez in Arnhem en Central Saint Martins in Londen. Ze probeert met humor en een kritische blik discussies aan te zwengelen over sociaal-maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Anne is dertig jaar en als ze hardop zegt dat ze geen kinderen wil, stuit ze op weerstand en onbegrip. Alsof ze overtuigd moet worden van hoe leuk het is om juist wèl kinderen te krijgen. Voilá: de aanleiding voor Annes eerste film.