Het boek voor vrouwen zonder kinderen

Echte vrouwen krijgen een kind

De stille revolutie van de niet-moeder

Ze woont alleen, samen met haar twaalf katten. Ze draagt grijze, vormeloze kleding. Naar moeders werpt ze woedende blikken. En aan kinderen heeft ze al helemáál een grondige hekel. Ontmoet ‘de kinderloze vrouw’. Of: zoals veel mensen haar nog altijd zien.

Koop het boek via Bookaroo

In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 5 vrouwen geen kinderen

Dat heeft verschillende en zeer persoonlijke oorzaken, van gewenst tot ongewenst, tot iets daartussenin. De stilte rondom hen is oorverdovend, omdat de meerderheid nu eenmaal wél een kind krijgt. Dat is natuurlijk prima – met kinderen is niets ‘mis’. Maar intussen is de maatschappelijke nadruk op het moederschap enorm. En weten we eigenlijk maar weinig over al die vrouwen voor wie het leven er heel anders uitziet.

Hoe is het zonder kinderen?

In Echte vrouwen krijgen een kind beschrijft niet-moeder Liesbeth Smit hoe het is om als vrouw anno nu géén kinderen te hebben. Hoe ga je om met (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving? Waarom vinden we het moederschap zo vanzelfsprekend, en zijn ‘vrouwelijkheid’ en ‘moederschap’ zo onlosmakelijk met elkaar verbonden? En hoe kun je als vrouw zonder kinderen wel degelijk een rijk leven leiden?

‘Verfrissend, herkenbaar én confronterend verslag van een niet-moeder.’

– Zin Magazine

‘Vrouwen die, bewust of ongewild, geen kinderen hebben, die ‘een alternatieve route’ lopen, zijn óók talrijk. Smit doet hun recht in dit interessante boek’. ***

– de Volkskrant

Verhalen van andere vrouwen

Wat als je spijt krijgt?

29 juli 2021|Reacties uitgeschakeld voor Wat als je spijt krijgt?

Ik ben Gwen, ik word dit jaar 27, ik studeer nog en heb momenteel geen relatie. Van jongs af aan heb ik het idee van een huisje-boompje-beestje leven al afschuwelijk [...]

Wel of geen kinderen?

21 oktober 2020|Reacties uitgeschakeld voor Wel of geen kinderen?

Zo’n tien jaar geleden begon ik al na te denken over het onderwerp kinderen, toen ik een [...]